Annons
Nyheter

Gamla belgiska kärnkraftverk oroar

Belgiens beslut om att åter starta två 40 år gamla kärnkraftverk rör upp oro i norra Europa. Tyskland har tillkännagett att man vill skicka inspektörer till kärnkraftverken. Roten till oron är att det upptäckts tusentals defekter i reaktorernas tryckkärl.(TT)
Publicerad 3 februari 2016

Belgiens beslut om att åter starta två 40 år gamla kärnkraftverk rör upp oro i norra Europa. Tyskland har tillkännagett att man vill skicka inspektörer till kärnkraftverken.

Roten till oron är att det upptäckts tusentals defekter i reaktorernas tryckkärl. Det har också inträffat en brand och ett sabotage som ännu inte är löst vid kärnkraftverken, rapporterar The Guardian.

Annons

Tysklands miljöminister Barbara Hendricks efterlyste en gemensam bedömning av miljöriskerna vid ett möte i Bryssel, men fick kalla handen från Belgiens inrikesminister.

I två grannstäder till kärnkraftverken, nederländska Maastricht och tyska Aachen, lär myndigheterna överväga rättsliga metoder för att skapa säkerhet vid reaktorerna, eller eventuellt stänga dem.

60 procent av Belgiens elektricitet kommer från sju kärnkraftverk, som landet dock säger ska fasas ut fram till år 2025.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons