Annons
Nyheter
Muammar Gaddafis styrkor har stött på hårt motstånd under lördagen i närheten av Tripoli.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2011
Rebellerna står emot regimens styrkor i Libyen.
Rebellerna står emot regimens styrkor i Libyen.Foto: Scanpix

Rebellerna stod emot regimens styrkor i städer både öst och väst om huvudstaden Tripoli.

På den västra fronten i staden al-Zawiya där hårda strider utkämpats i flera dagar drog sig regimens trupper undan på förmiddagen och människor strömmade in till centrum, vad som döpts om till Martyrtorget. Det rådde dock oklarheter om hur långt trupperna dragit sig tillbaka.

Annons

– De kom in i al-Zawiya klockan sex på morgonen med kraft, hundratals soldater med stridsvagnar. Vårt folk bekämpade dem. För tillfället är vi segrare, sade Yuossef Shagan, talesman för rebellsidan till Reuters.

Enligt Shagan avfyrades tungt artilleri från Gaddafis styrkor och flera tv-kanaler rapporterade att skottlossning skett in i bostadsområden. Många människor har flytt till närliggande byar eller dödats.

– Jag anser det vara ett fullkomligt folkmord, sade ett vittne till tv-kanalen al-Arabiyya.

Dock har motståndsrörelsens styrkor bland annat övertagit två stridsvagnar.

Samtidigt på andra sidan om Tripoli, österut vajade den rödgrönsvarta "rebellflaggan" i oljestaden Ras Lanuf, där läget var lugnt på morgonen. Reuters reporter på plats såg inte till de Gaddafistyrkor som tidigare hävdat att de kontrollerar staden.

– Vi kontrollerar Ras Lanuf – hamnen, flygplatsen, oljeterminalen och bostadsområdena, sade rebellsoldaten Ahmed Aljili till Reuters.

En läkare i Ajdabiya meddelade att minst åtta människor dödats och över 20 skadats i det föregående slaget om staden.

I Benghazi sade en annan läkare till nyhetsbyrån AFP att antalet döda efter de två explosionerna vid vapendepåer utanför staden stigit till 27 på lördagen efter att åtta lik till kommit in till sjukhuset.

Motståndsrörelsen 17 februari-koalitionen kommer att hålla sitt första formella möte på lördagen. Var rådet ska samlas och när hålls hemligt av säkerhetsskäl.

– Den här mannen (Gaddafi) lönnmördar fortfarande folk, säger oppositionens talesman Mustafa Gheriani till AFP.

Annons

Ordförande för rebellernas råd, som består av 30 representanter, är den före detta justitieministern Mustafa Abdel Jalil som hoppade av Gaddafis regim när upproret började för två veckor sedan. Planen är att få till stånd demokratiska val.

I fredags utnämnde Tripoli ett nytt sändebud i FN, utrikesveteranen Ali Abdussalam Treki. Han ersätter hittillsvarande FN-ambassadören Mohammed Shalgham som gått över till rebellerna.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons