Annons
Nyheter

Fukushimavatten fortfarande radioaktivt

Tokyo Electric Power (Tepco), ägare till kärnkraftverket Fukushima i Japan har i flera år hävdat att vatten som förvaras på den olycksdrabbade anläggningen är sanerat och fritt från hälsofarliga radioaktiva partiklar.(TT)
Publicerad 11 oktober 2018

Tokyo Electric Power (Tepco), ägare till kärnkraftverket Fukushima i Japan har i flera år hävdat att vatten som förvaras på den olycksdrabbade anläggningen är sanerat och fritt från hälsofarliga radioaktiva partiklar.

Men detta stämmer inte, medger Tepcos ägare i en statlig utredning av katastrofen i mars 2011 då tre härdsmältor inträffade i kärnkraftverket efter att en tsunami slagit in. 86 procent av de miljontals liter vatten som förvaras på anläggningen har halter av radioaktiva partiklar som överstiger lagliga gränser. Bolagets ägare har framfört en offentlig ursäkt till det japanska departementet för ekonomi, handel och industri.

Annons

Vattnet används för att kyla ned de tre reaktorerna som skadades 2011, och samlas sedan i stora tankar. Myndigheterna och Tepco vill bli av med vattnet och en lösning som föreslagits är att tömma ut vattnet i havet. Det har väckt stora protester från lokala fiskare i området.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons