Annons
Nyheter

Fukushima-strålning ledde till dödsfall

Japan har för första gången officiellt medgett att en anställd på det förstörda kärnkraftverket Fukushima avlidit efter att ha utsatts för strålning. Hälsodepartementet har beslutat att betala ersättning till familjen till en man i 50-årsåldern som avlidit i lungcancer.(TT)
Publicerad 5 september 2018

Japan har för första gången officiellt medgett att en anställd på det förstörda kärnkraftverket Fukushima avlidit efter att ha utsatts för strålning.

Hälsodepartementet har beslutat att betala ersättning till familjen till en man i 50-årsåldern som avlidit i lungcancer. Han arbetade under hela sitt liv på kärnkraftverk i Japan och vid just Fukushima-anläggningen i minst två perioder efter härdsmältorna 2011. Han diagnosticerades med cancer 2016.

Annons

Departementet har tidigare slagit fast att strålning har gjort fyra anställda vid anläggningen sjuka, men detta var det första erkännandet av ett dödsfall.

Ett jordskalv den 11 mars 2011 utlöste en tsunami i östra Japan. Kombinationen av skalv och vatten slog ut säkerhetssystem i Fukushima-verket, vilket ledde till partiella härdsmältor och den allvarligaste kärnkraftskatastrofen i världen sedan olyckan vid kraftverket i Tjernobyl 1986.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons