Annons
Nyheter

Fransk kardinal inför rätta i pedofilhärva

En 68-årig kardinal i Frankrike har ställts inför rätta, anklagad för att ha försökt mörka en pedofilskandal inom katolska kyrkan. I domstolen förklarade han sig oskyldig.(TT)
Publicerad 7 januari 2019

Kardinal Philippe Barbarin är den högsta prästen inom den katolska kyrkan i Frankrike som anklagats för inblandning i en pedofilskandal. Han anklagas för att ha underlåtit att rapportera en präst som utsatte pojkscouter för sexuella övergrepp på 1980- och 1990-talet.

””
””

Riskerar fängelse

Annons

Han berättade att han hade tagit upp ryktena med den utpekade prästen 2010 men att han låtit saken bero sedan denne försäkrade att han hade bättrat sig. Först 2014 efter att ha kontaktats av ett av offren förde Barbarin ärendet vidare till Vatikanen. Han dröjde sedan flera månader med att frånta prästen arbetet på order från Vatikanen. Syftet med dröjsmålet var att "undvika en offentlig skandal", sade han.

Barbarin, som är ärkebiskop i Lyon, riskerar att dömas till uppemot tre års fängelse om han döms.

Vittnade efter 25 år

Pedofilhärvan i Lyon avslöjades 2015 när en tidigare pojkscout berättade att en lokal präst förgripit sig på honom för 25 år sedan. Mannen, som sedan bildade en grupp för offer för sexuella övergrepp, anklagade också prästens överordnade Philippe Barbarin för att ha känt till övergreppen.

Barbarin förhördes första gången 2016, men bevis saknades för att väcka åtal. En grupp av offer har dock lyckats få utredningen att återupptas, vilket denna gång lett till åtal och rättegång.

Totalt omfattas fem katolska präster av åtalet, bland dem en ärkebiskop i Auch och en biskop i Nevers.

Rättegången mot den utpekade förövaren, Bernard Preynat, väntas starta senare under året. Gruppen som företräder offren har samlat in vittnesmål från totalt 85 personer som säger att de utsatts för prästens övergrepp.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons