Annons
Nyheter

Förvärrad regeringskris efter våldsvåg

Afghanistans president Ashraf Ghanis största regeringspartner kräver att den nationelle säkerhetsrådgivaren och andra toppnamn inom säkerhetstjänsten avskedas. Detta efter fyra dagars våldsamheter som krävt omkring 100 människoliv förra veckan.(TT)
Publicerad 5 juni 2017
””

En kraftig lastbilsbomb dödade över 80 människor och skadade hundratals i förra veckan. Det ledde till kraftiga protester och sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Minst fyra personer dödades.

Attack mot begravning

Annons

När ett av offren skulle begravas i lördags gick självmordsbombare till attack. Minst sex av begravningsgästerna dödades. Den som skulle begravas var son till vicetalmannen i senaten Alam Ezedyar, som tillhör Jamiat-e-Islami.

Med på begravningen var bland andra chefsministern Abdullah Abdullah, som tillhör samma parti.

Kraven på president Ghani att avskeda nationelle säkerhetsrådgivaren Hanif Atmar och andra säkerhetsansvariga har därefter ökat. Han har i sin tur vädjat om sammanhållning och utlovat en utredning av polisens beskjutning av demonstranter.

Fredskonferens i Kabul

Rivalerna Ghani och Abdullah bildade en "nationell enhetsregering" efter det ifrågasatta valet 2014. Men de har varit på kant med varandra sedan start.

Bakom misshälligheterna ligger etniska spänningar. Abdullahs Jamiat-e-Islami har huvudsakligen stöd bland tadzjiker. De känner sig förrådda efter att Ghani tillsatt pashtuner på många topposter.

Mitt i denna politiska röra och brist på säkerhet ska Kabul stå värd för en mångnationell fredskonferens på tisdagen. I konferensen deltar bland andra USA, Indien, Kina och Pakistan, rapporterar AFP.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons