Annons
Nyheter

FN: Tortyr djupt rotat i Kina

Elchocker, knytnävsslag, sparkar, slag med vattenfyllda flaskor, fastlåsning i smärtsamma kroppsställningar och fångar som förvägras sömn. FN:s kommitté mot tortyr kritiserar i en rapport den "djupt rotade" användningen av tortyr och annan omänsklig behandling i kinesiska häkten, fängelser och straffläger.(TT)
Publicerad 9 december 2015

Elchocker, knytnävsslag, sparkar, slag med vattenfyllda flaskor, fastlåsning i smärtsamma kroppsställningar och fångar som förvägras sömn. FN:s kommitté mot tortyr kritiserar i en rapport den "djupt rotade" användningen av tortyr och annan omänsklig behandling i kinesiska häkten, fängelser och straffläger.

Efter en granskning finner kommittén att Kinas rättssystem allt för mycket förlitar sig på erkännanden, vilket leder till övergrepp. Kommittén tycker att det officiella ställningstagandet från 2012 om att erkännanden efter tortyr inte ska gälla som bevis i domstol är bra, men att "ibland är det skillnad mellan teori och praktik".

Annons

Kommittén manar också Peking att utreda dödsfall i fängelser och häkten, att stänga alla hemliga fängelser och stoppa den hårda kampanjen mot advokater och aktivister.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons