Annons
Nyheter

FN-topp: Utred våldet i Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasas regering gör enligt FN inte tillräckligt för att stoppa det ökande våldet i regionen Kasai. Nu kräver FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein att en seriös granskning tillsätts av FN:s råd för mänskliga rättigheter.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

"Omfattningen och skalan på de här övergreppen och brotten mot mänskligheten, tillsammans med genomgående otillräckliga svaren från inhemska myndigheter, tvingar oss att kräva även en internationell utredning vid sidan av den nationella", skriver han i ett uttalande.

Området har präglats av oroligheter sedan en lokal milisledare, Kamwina Nsapu, dödades av regeringsstyrkor i augusti i fjol. Antalet döda kan vara så högt som 3 000. Zeids kontor har hittills hittat 42 massgravar, men hans talesman Ravina Shamdasani varnade på fredagen att det verkliga antalet kan vara "mycket högre".

Annons

FN:s barnfond Unicef larmar samtidigt om att oroligheterna gör att 150 000 barn inte kan gå i skolan.

Svenskan Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp skulle bland annat utreda anklagelser om övergrepp från regeringsstyrkornas sida i regionen när de fördes bort den 13 mars tillsammans med sin tolk. De hittades döda ett par veckor senare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons