Annons
Nyheter

FN ska rösta om Gaza-resolution

FN:s generalförsamling ska på ett extrainsatt möte nästa vecka rösta om en resolution kring oroligheterna i Gaza. Skrivelsen fördömer Israel och liknar en resolution som USA lade in sitt veto mot i FN:s säkerhetsråd nyligen, och som manade till skydd för palestinier mot israeliskt våld.(TT)
Publicerad 9 juni 2018

Skrivelsen fördömer Israel och liknar en resolution som USA lade in sitt veto mot i FN:s säkerhetsråd nyligen, och som manade till skydd för palestinier mot israeliskt våld.

Enligt en diplomatkälla är det Arabförbundet och organisationen Islamiska konferensen (OIC) som tryckt på för det extrainsatta mötet.

Annons

Israels FN-ambassadör Danny Danon är inte glad över den planerade resolutionen.

””

Det är oklart vilken typ av skydd palestinierna efterfrågar, om det rör sig om observatörer eller till och med en fredsbevarande styrka. Arabländerna har vänt sig till FN:s generalsekreterare António Guterres med förslag, men en diplomatkälla säger att han behöver säkerhetsrådets godkännande för att titta närmare på frågan.

Resolutioner som antas av generalförsamlingen är inte bindande för medlemsländerna, till skillnad från sådana som antas i säkerhetsrådet.

Under fredagen dödades fyra palestinier av israelisk militär. Sedan den 30 mars har minst 129 palestinier dödats i samband med protester längs gränsområdet Gaza-Israel.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons