Annons
Nyheter

FN-rapportör: Ställ högre krav i Myanmar

FN:s särskilda rapportör i Myanmar (Burma) vill att Facebook, Google och stora företag som investerar i landet tar större hänsyn till människorättssituationen.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

FN:s särskilda rapportör i Myanmar (Burma) vill att Facebook, Google och stora företag som investerar i landet tar större hänsyn till människorättssituationen.

Myanmar har försökt locka utländska investeringar och dra uppmärksamhet från det faktum att 730 000 personer från den muslimska minoritetsgruppen rohingya drivits på flykt från landet, enligt rapportören Yanghee Lee. En annan FN-rapport har tidigare beskrivit förföljelsen av rohingyer som ett pågående folkmord.

Annons

Facebook blockerade nyligen fyra väpnade grupper från sin plattform, men FN-rapporten poängterar som ett exempel att företaget inte stoppat några budskap från den myanmariska militären eller dess allierade grupper.

"Offentliga organ som är kopplade till militären, dess anhängare, religiösa extremistgrupper och representanter i regeringen fortsätter att sprida hatpropaganda och falsk information på Facebook", skriver Yanghee Lee.

Hon rapporterar också att omvärlden bör överväga nya sanktioner mot gruvföretag som styrs av militären.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons