Annons
Nyheter

FN-kvinna bekämpar sexövergrepp

Amerikanskan Jane Holl Lute har utsetts ta itu med de många anklagelser om sexövergrepp som riktats mot FN:s fredbevarande styrkor i Centralafrikanska republiken. Den nyinrättade tjänsten tillkom sedan en oberoende arbetsgrupp kommit fram till att FN gravt misskött hanteringen av övergreppsmisstankarna.(TT)
Publicerad 8 februari 2016

Amerikanskan Jane Holl Lute har utsetts ta itu med de många anklagelser om sexövergrepp som riktats mot FN:s fredbevarande styrkor i Centralafrikanska republiken. Den nyinrättade tjänsten tillkom sedan en oberoende arbetsgrupp kommit fram till att FN gravt misskött hanteringen av övergreppsmisstankarna.

Lute, som nu arbetar med flyktingfrågor i Irak, hade under perioden 2003-2008 flera högt uppsatta befattningar bland FN:s fredbevarande styrkor. Hon har också varit biträdande säkerhetsminister i USA.

Annons

FN-chefen Ban Ki-Moon sparkade förra året chefen för fredsbevarande styrkan Minusca, 10 000 man stark, men nya misstänkta övergrepp har uppdagats. Så sent som i början av februari beslöt FN att skicka hem 120 soldater efter att sju nya fall av sexuella övergrepp rapporterats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons