Annons
Nyheter

FN-domstol saknade befogenhet

Den internationella domstolen (ICJ) i Haag har bara delvis kunnat avgöra en bitter fejd mellan Frankrike och Ekvatorialguinea. Målet gäller huruvida en fransk domstol hade rätt att åtala Teodorin Obiang, son till Ekvatorialguineas president, för massiva korruptionsbrott.(TT)
Publicerad 6 juni 2018

Den internationella domstolen (ICJ) i Haag har bara delvis kunnat avgöra en bitter fejd mellan Frankrike och Ekvatorialguinea. Målet gäller huruvida en fransk domstol hade rätt att åtala Teodorin Obiang, son till Ekvatorialguineas president, för massiva korruptionsbrott.

Den 48-årige Obiang dömdes i sin frånvaro i oktober till tre års villkorligt fängelse för att ha förskingrat över en miljard kronor ur statskassan. Han fick också villkorliga böter på omkring 300 miljoner kronor för penningtvätt och korruption i det centralafrikanska landet.

Annons

Ekvatorialguinea hävdade att Obiang hade diplomatisk immunitet. Men domstolen kom fram till att den saknade jurisdiktion att avgöra om Frankrike hade brutit mot internationella konventioner genom att åtala Obiang.

Däremot slog ICJ fast att franska myndigheter enligt Wienkonventionen inte hade rätt att beslagta ett sexvåningshus i Paris, flera lyxbilar, tavlor, viner och annan egendom som tillhörde fastigheten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons