Annons
Nyheter

Flyktingkrisen fokus vid Maltamöte

Malta står i centrum för hela EU och halva Afrika när drygt 50 stats- och regeringschefer samlas för att dryfta flyktingkrisen. Statsminister Stefan Löfven (S) utesluter inte att även Sverige ska införa gränskontroller.(TT)
Publicerad 11 november 2015
””

Här möts EU:s ledare och representanter för 35 afrikanska länder i strålande novembersol i dagarna två.

"Ohållbart"

Annons

På agendan står framförallt hur man gemensamt ska kunna dämpa flykting- och migranttrafiken över Medelhavet. EU vill ha hjälp från Afrika med hemskickandet av dem som visar sig inte ha asylskäl. Afrika vill i sin tur ha fler legala möjligheter för sina medborgare att åka till Europa för att arbeta och studera.

””

Afrikafond

Pengar är som vanligt en nyckelfråga. EU lockar med en nyinrättad Afrikafond.

””

Att få EU-länderna att verkligen betala vad de lovar är inte lätt. Sverige har för sin del hittills lovat 27 miljoner kronor (3 miljoner euro) till den nya miljardfonden.

Avtal med Turkiet?

Mötet på Malta utlystes i våras när världen förfasades över de överfulla migrantbåtar som havererade på väg från Libyen till främst Italien. Den rutten har dock blivit allt mer överspelad när merparten av flyktingarna i dag i stället kommer via Grekland, via den betydligt kortare sjöresan från Turkiet.

För EU:s del är därför veckans viktigaste sammanträden snarare det interna informella möte som hålls mellan stats- och regeringscheferna under torsdagseftermiddagen samt de möten som sker i turkiska Antalya på söndag inom ramen för G20-ländernas toppmöte.

EU-kommissionen hoppas då kunna göra klart den gemensamma handlingsplan med Turkiet som ska ge skärpt turkisk gränskontroll i utbyte mot miljardhjälp och påskyndad visumliberalisering.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons