Annons
Nyheter

Florida banar väg till Vita huset

Den kallas vågmästarstaternas kronjuvel och är ett måste att vinna. Bara dagar före presidentvalet uppvaktar Donald Trump och Hillary Clinton svårflirtade väljare i det jämna Florida. De lummiga gatorna i Orlando talar sitt tydliga språk.(TT)
Publicerad 4 november 2016

De lummiga gatorna i Orlando talar sitt tydliga språk. Färgstarka reklamskyltar för lokala politiker, demokraten Clinton och republikanen Trump ropar ut sina budskap i korsningar och framför hus. Här kan inte någon undgå att det snart är val - och Orlandoborna är tydliga med sina åsikter:

””

Sjukpensionären Timothy Harris, som väntar på bussen på Orange Avenue strax intill, tycker annorlunda.

””
Annons

Arbetslöse Will B, som inte vill uppge hela sitt namn, instämmer. Han får inte rösta eftersom han straffats för brott, men om han kunde skulle han stödja demokraten, främst för hennes löften om skärpta vapenlagar och förbättrade rasrelationer.

””

Intensiv uppvaktning

I nuläget skiljer bara en procentenhet mellan kandidaterna här, Clinton är en noslängd före enligt de senaste mätningarna. Det innebär att Floridas invånare under valrörelsens sista skälvande dagar blir föremål för ännu mer intensiva tv-reklamkampanjer och dörrknackning.

Väljare TT talat med säger att de är trötta på valrörelsens pajkastning och längtar efter att den ska vara över.

””

Men det verkar inte kampanjerna ta hänsyn till. Häromdagen talade en taggad Donald Trump i Pensacola i nordväst om "Hillarys korruption". Och Clinton attackerade Trumps skatteplanering och "störande beteende" gentemot kvinnor i Sanford. Till helgen kampanjar Trump i Tampa, rockartisten Jon Bon Jovi håller konsert för Clinton och president Barack Obama väntas hit. Bland andra.

””

Byter färg

Varför är då den palm- och krokodiltäta halvön i sydväst så viktig för landets politiker? Det beror främst på att Florida är den största vågmästarstaten, med 29 eftertraktade elektorer. Och befolkningen - som består av stora minoritetsgrupper av spansktalande och svarta samt många militärer och pensionärer - har en historia av att byta politisk färg. 1996 såg Floridaborna till att få demokraten Bill Clinton omvald, vid de två efterföljande valen stödde de republikanen George W Bush och de senaste åtta åren har de stått bakom demokraten Barack Obama.

””

I år visar statistik från den pågående förhandsröstningen att valdeltagandet bland registrerade demokrater i allmänhet och svarta i synnerhet har sjunkit jämfört med för fyra år sedan. Det borde vara ett stort orosmoln för Clintonkampanjen. Trump å sin sida, har problem med att få stöd från den stora spansktalande befolkningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons