Annons
Nyheter

Qatar i centrum för regional maktkamp

Qatar anklagas för att stödja terrorism och isoleras av flera grannländer. Men den amerikanska militären hyllar Qatars roll som allierad i kampen mot IS. Och Turkiet, Ryssland och Iran manar till dialog. Mörka moln tornar upp sig över Persiska viken.(TT)
Publicerad 5 juni 2017

Mörka moln tornar upp sig över Persiska viken. Qatar anklagas för att stödja terrorism och gulfländerna Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain har brutit de diplomatiska förbindelserna. Egypten har fattat samma beslut och liknande tongångar kommer från Jemen och Maldiverna, liksom från en av Libyens rivaliserande regeringar.

Stora flygbolag ställer in sina flighter och Saudiarabien stänger sin viktiga landgräns. I gulfstaternas samarbetsråd (GCC) är det nu bara Kuwait och Oman som upprätthåller förbindelserna med Qatar, som är mitt uppe i förberedelserna inför fotbolls-VM 2022.

””
Annons

Panik i Doha

Samtidigt går den amerikanska militären ut till försvar för Qatar.

””

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov manar till dialog efter att ha varit i telefonkontakt med sin qatariske kollega Mohammad bin Abdulrahman Al Thani, skriver Reuters.

Nyheten om den stängda gränsen rapporteras ha skapat rusning till livsmedelsbutikerna i Doha.

””

Arabländernas beslut motiveras med rädsla för terrorism och extremism.

Qatar "omfamnar ett flertal terror- och sekteristiska grupper som syftar till att störa stabiliteten i regionen, inklusive det Muslimska brödraskapet, Isis och al-Qaida, och främjar ständigt gruppernas budskap och planer genom sina medier" enligt ett uttalande i den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.

"Omotiverat"

Qatar slår tillbaka och beskriver åtgärderna som omotiverade, grundade i "påståenden och anklagelser som inte baseras på fakta".

Krisen är också en följd av det upptrappade läget mellan två regionala stormakter. Sunnimuslimska stater - med Saudiarabien i täten - har med oro sett på hur det shiamuslimska Iran stärkt sitt inflytande. Att Qatar inte ställt in sig i ledet och nyligen gratulerade Hassan Rohani till segern i det iranska presidentvalet sågs inte med blida ögon i Riyad.

””

"Stärkt självförtroende"

Annons

Hammargren tror inte att eskaleringen hade skett under Barack Obamas tid som president i USA. Att Donald Trump valde Riyad som första stopp på sin första utlandsresa i ämbetet har påverkat utvecklingen, tror hon.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons