Annons
Nyheter

Fler internflyktingar än någonsin

Fler människor än någonsin är på flykt i sina egna länder. Under 2015 uppgick antalet internflyktingar i världen till 40,8 miljoner, enligt en ny rapport.(TT)
Publicerad 11 maj 2016

Det senaste året har flyktingsituationen i EU fått stor uppmärksamhet i medierna, med hundratusentals människor som riskerar sina liv på vägen till Europa. Samtidigt växer antalet personer som stannar kvar i konfliktdrabbade länder och söker skydd undan krig och våld.

Under 2015 uppgick antalet internflyktingar, alltså personer som befinner sig på flykt i sina egna hemländer, till 40,8 miljoner. Det visar en ny rapport från Norska flyktingrådet och den Genèvebaserade organisationen Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC).

Annons

8,6 miljoner internflyktingar har tillkommit det senaste året - fler än hälften av dem i något av de tre länderna Jemen, Syrien och Irak. Striderna i Syrien har sammanlagt drivit 10,9 miljoner människor på flykt, varav 6,6 miljoner är kvar i landet. Även konflikterna i Ukraina, Nigeria, Kongo-Kinshasa och Afghanistan står för många fall av påtvingad förflyttning.

Internflyktingar klassas inte som flyktingar enligt FN:s flyktingkonvention från 1951.

Antalet internflyktingar under 2014 var 38 miljoner, enligt förra årets rapport.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons