Annons
Nyheter

Fler drönarattacker under Trumps styre

USA:s användning av beväpnade drönare har ökat sedan Donald Trump blev president, visar en ny rapport från den oberoende tankesmedjan Stimson Center.(TT)
Publicerad 8 juni 2018

USA:s användning av beväpnade drönare har ökat sedan Donald Trump blev president, visar en ny rapport från den oberoende tankesmedjan Stimson Center.

Under Trump har militära befälhavare fått mer spelrum att auktorisera drönarattacker utan att först få ett godkännande från Vita huset eller säkerhetspersonal i Washington. Enligt Pentagon ger det befälhavarna större möjlighet att fatta beslut i realtid och hävdar att det inte ökat risken för att civilpersoner dödas.

Annons

Under de åtta år som Barack Obama var president beordrade han 550 drönarattacker i Pakistan, Jemen, Somalia och andra länder där USA officiellt inte är i krig. Trump har i motsvarande grad godkänt 80 drönarattacker under sitt första år som president.

Rapporten noterar också att underrättelsetjänsten CIA i högre grad vill kunna genomföra drönarattacker i krigszoner som till exempel Afghanistan. En slutsats är att USA:s drönarpolicy under Trumpregeringen blivit mindre transparent och överskådlig.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons