Annons
Nyheter

Guaidó vill se fördömanden från Europa

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó uppmanar europeiska länder att fördöma president Nicolás Maduros beslut att sparka ut Tysklands ambassadör. EU hoppas att beslutet omprövas. Guaidó menar att utvisningen av Tysklands ambassadör Daniel Kriener är ett "hot mot den fria världen".(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Guaidó menar att utvisningen av Tysklands ambassadör Daniel Kriener är ett "hot mot den fria världen".

””

Persona non grata

Annons

President Maduro har sagt att Tysklands ambassadör måste lämna Venezuela, eftersom landet stödjer Guaidó som utmanar honom om makten. Kriener var en av de diplomater som välkomnade Guaidó när denne kom tillbaka till Venezuela för två dagar sedan. Hittills är han dock den enda som förklarats som "persona non grata".

Nu uttalar sig även EU i frågan. På torsdagen säger Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini, att EU hoppas att Venezuela tänker om i frågan då man vill kunna fortsätta kommunicera med båda sidor i konflikten.

””
””

"Förvärrar situationen"

Enligt Juan Guaidó spelade Kriener en aktiv roll i försöken att få humanitär hjälp till Venezuela.

””

Den tyska utrikesministern Heiko Maas kommenterade att utsparkandet av Kriener "enbart förvärrar situationen".

Guaidó, som leder Venezuelas nationalförsamling, utropade sig till landets interimspresident den 23 januari. Omkring 50 länder med USA i spetsen stödjer honom som landets rättmätige president. Han vill avsätta Maduro och tillsätta en övergångsregering som ska styra landet innan nya val hålls.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons