Annons
Nyheter

Falska vinetiketter chockar fransmän

En skandal i vinlandet Frankrike är under upprullning. En ny rapport pekar på utbrett fusk med vinetiketter. Tio miljoner flaskor med billigare spanskt rosévin har sålts som franskt.(TT)
Publicerad 9 juli 2018

Resultatet är förbluffande, säger chefen för granskningen som gjorts av franska motsvarigheten till svenska Konkurrensverket och som tidningen LeParisien kommit över.

Granskningen visar på utbrett fusk med ursprungsmärkning och information på etiketter.

Annons

Fyra stora vinhandlare har visat sig importera billigare spanskt vin på tank för att sedan buteljera vinet och sätta etiketten "Vin de France". Sammanlagt handlar det om specifikt rosévin motsvarande 10 miljoner flaskor.

Men även andra former av mer eller mindre tydligt fusk avslöjades och så många som en av fem franska importörer, distributörer, restauranger och vinproducenter har visat sig luras med etiketter eller presentationen av vinet, för att det ska framstå som franskt.

Avslöjandet har fått stor spridning i landets medier. Fenomenet att "förfranska" viner är inte nytt men ingen hade kunnat ana omfattningen av bedrägerierna, säger en representant för landets vinproducenter till tidningen.

Enligt tidningen började rykten om fusk med etiketter bli kända för myndigheten redan under 2015, som därefter beslöt att undersöka hur utbrett fusket var.

Allt handlar om pengar, konstaterar tidningen, då det spanska vinet importerades för 0,34 euro litern (motsvarande 3:50 kronor) samtidigt som priset för det franska rosévinet var betydligt högre, från 0,75 till 0,90 euro (7:70-9:20 kronor) per liter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons