Annons
Nyheter

Storskräll för ultrahögern i Andalusien

För första gången kliver ultrahögern in i ett av Spaniens regionala parlament. Extremhögerpartiet Vox överraskade stort och vann 12 mandat i söndagens val i Andalusien. Socialdemokratiska PSOE riskerar därmed att förlora makten - en jobbig tankeställare för premiärminister Pedro Sánchez i Madrid.(TT)
Publicerad 2 december 2018
””
””

San Telmo är det palats i Sevilla varifrån regionen styrs. Makten där har efter Franco-tiden nästan uteslutande hållits av PSOE.

Vänstern backar

Annons

Socialdemokraterna förblir största parti även denna gång, men med endast 33 av de 109 mandaten, enligt preliminära siffror, alltså långt ifrån majoritet.

Därmed blir det frestande för högerpartiet Partido Popular (PP), med 26 mandat, och högerliberala Ciudadanos, med 21 mandat, att ta stöd av Vox för att ta makten.

Särskilt som vänsteralliansen Adelante Andalucía, där Podemos ingår, går bakåt och får 17 mandat.

Samtidigt verkar det politiska intresset ha sjunkit, av valdeltagandet att döma. Andalusiska medier rapporterar att det ser ut att landa på knappt 59 procent, nästan 4 procentenheter mindre än vid valet 2015. Över 6,5 miljoner är röstberättigade.

Hårdare tag

Vox bildades kring årsskiftet 2013-2014. Den 42-årige basken Santiago Abascal har sina politiska rötter i konservativa Partido Popular (PP). Och det är just från PP och mittenhögerpartiet Ciudadanos som Vox mest lockar över väljare.

Besvikna på de traditionella partierna attraheras dessa högerväljare - företrädesvis män med högre inkomst än genomsnittsspanjoren - av Vox mer hårdhänta agenda, exempelvis:

Mot invandring i den skala som premiärminister Sánchez tillåter, mot EU:s inflytande, mot islam, för patriotism, för en starkt centraliserad stat, för strängare abortlagar.

””

Vox huvudfråga är dock motståndet till Kataloniens självständighetssträvan. Den spanska statens enhet får icke rubbas. Spansk patriotism är ledstjärnan.

Sätter in stöten

Annons

Andalusien, landets folkrikaste region, har 8,4 miljoner invånare, skyhög arbetslöshet och utgör numera Europas mest betydande mottagare av migranter som tar sig över Medelhavet.

Inte immunt

Spanien har länge ansetts ha en slags immunitet mot högerextremism efter sin historia med diktatorn Francisco Franco. Men nu konstaterar statsvetarprofessorn Pablo Simón vid Carlos III-universitetet i Madrid att Spanien närmar sig den europeiska trenden med parlamentariker på yttre högerkanten.

””

Regionvalet i Andalusien har också setts som en slags repetition inför EU-valet i maj och nationella val - sannolikt under nästa år - som Vox siktar mot. Då klarnar det om partiets framryckning är av tillfällig art eller början på en mer uthållig väg in i politikens finrum.

För de tidigare helt dominerande partierna PSOE och PP blev regionvalet i Andalusien en skrällande väckarklocka även på det nationella planet. Särskilt för PSOE och för premiärminister Pedro Sánchez är söndagens signal från Andalusien sannolikt djupt störande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons