Annons
Nyheter

New York-terrorist: En hämnd för USA-bomber

Den explosion som skakade en tunnelbanestation på Manhattan i New York var ett försök till terrorattack, enligt stadens borgmästare. Fyra personer skadades, inklusive gärningsmannen som har gripits.(TT)
Publicerad 11 december 2017

Den misstänkte 27-årige terroristen hade enligt poliskällor fäst en rörbomb av enklare slag vid kroppen. Han tros ha agerat på egen hand, säger borgmästare Bill de Blasio som inte heller kopplar några andra händelser till explosionen.

Tillfrågad om 27-åringen inspirerats av terrororganisationen IS säger Andrew Cuomo, guvernör för delstaten New York, att mannen "påverkats av sådana grupper". Den gripne kommer ursprungligen från Bangladesh där han inte är känd av polisen sedan tidigare. Mannen besökte senast sitt hemland i början av september.

Annons

Själv säger mannen i polisförhör att han valt platsen för explosionen eftersom han där sett affischer med julmotiv, affischer som påmint honom om attacker mot julmarknader i Europa. Dådet var enligt 27-åringen en hämnd för USA:s flygattacker mot IS, skriver The New York Times.

Mitt i rusningen

Detonationen skedde vid tunnelbanestationen som ligger i anslutning till bussterminalen Port Authority, USA:s största, bara ett kvarter från turistmagneten Times Square. Mycket folk var i rörelse, eftersom attacken ägde rum strax före klockan sju på måndagsmorgonen, mitt i rusningstiden.

Ingen ådrog sig livshotande skador i explosionen; 27-åringens skador, på händer och överkropp, är dock allvarliga.

Tack vare övervakningskameror finns händelsen på film. Bilderna visar en man som ligger ned i en tunnel som förbinder Times Square med Port Authority.

””

På helspänn

Polisen evakuerade snabbt tunnelbanestationen och spärrade av närliggande gator, som fylldes med utryckningsfordon. Staden är på helspänn inför det stundande helgfirandet, som varje år kulminerar på nyårsafton då Times Square fylls med hundratusentals människor.

””

Enligt president Donald Trump visar bombdådet att det är nödvändigt att kongressen så snart som möjligt antar de lagförslag som begränsar möjligheterna att immigrera till USA.

Attacken inträffade bara sex veckor efter terrordådet på en cykelbana på sydvästra Manhattan. Då dödades åtta människor som mejades ned av en uzbekisk invandrare i en hyrd lastbil. Det var den första terrorattacken i New York med dödsoffer efter 11 september-dådet 2001 då över 2 700 människor fick sätta livet till.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons