Annons
Nyheter

Expert: Högt spel om Katalonien

Både den spanska regeringen och de styrande i Katalonien spelar ett spel med höga insatser. Framtiden får utvisa om det finns någon vinnare. - Det är en svart dag för spansk demokrati, tycker Spanienkännaren Niklas Bremberg.(TT)
Publicerad 1 oktober 2017

Att de låsta positionerna lett till dagens konfrontationer i Katalonien är beklämmande men inte förvånande, anser Niklas Bremberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet.

””

Kan bli värre

Annons

Om det leder till att den spanska regeringen börjar förhandla, antingen om ett utökat självstyre för Katalonien eller till och med en reform av den spanska konstitutionen, så har spelet lönat sig, konstaterar han.

””

Han ser flera olika scenarier, till exempel att regionregeringen tar det folkliga stödet som manifesterats kring folkomröstningen som grund för att utlysa självständighet.

””

Behöver erkännande

Niklas Bremberg tror ändå att förhandlingar väntar förr eller senare.

””

Han pekar bland annat på att Katalonien utan uppgörelse med den spanska regeringen skulle ha mycket svårt att få ett erkännande i omvärlden.

””

Svårt att överbrygga

Även Jakob Lewander, statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, anser att dagens konfrontation var väntad. Han tror att kraftmätningen mellan Madrid och Katalonien kan öka polariseringen.

””

Han tror ändå att det kan finnas en öppning för politikerna att börja samtala.

””
””

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons