Annons
Nyheter

Tyska myndigheter har IS-listan

Tyska myndigheter har tillgång till Islamiska statens medlemsregister som kan ha läckts av en avhoppare. Landets inrikesminister säger att listan kan hjälpa till i rättegångar mot återvändande jihadister.(TT)
Publicerad 10 mars 2016

Medlemsregistret, som ser ut att vara från slutet av 2013, innehåller bland annat namn, födelseplats, hemstad och telefonnummer till omkring 22 000 personer som anslutit sig till den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS), som för ett flerfrontskrig mot alla som kommer i dess väg i Irak och Syrien, rapporterar den brittiska morgontidningen The Guardian.

Tyskland bekräftar

Annons

Uppgifterna om listans existens dök först upp i går i brittiska tv-kanalen Sky News, som hävdar att de fått en USB-sticka med datafilerna av en tidigare medlem i jihadiströrelsens säkerhetspolis, som kallar sig "Abu Hamed" i en intervju. Abu Hamed började sin bana i den syriska moderata oppositionen, anslöt sig senare till IS, men hoppade av när han tröttnade på att före detta officierare i Iraks tidigare Baath-regim fått för stort inflytande över rörelsens toppskikt.

Senare under kvällen rapporterade tyska medier att även Tyskland lagt vantarna på listan. Landets inrikesminister Thomas de Maizère bekräftar att den är äkta och att uppgifterna kommer att "innebära snabbare, tydligare utredningarna och strängare fängelsestraff", skriver The Guardian.

Listan "guldgruva"

Sky News rapporterar att uppgifterna samlades in när nya rekryter anslöt sig till rörelsen. Rekryterna fick då även uppge familjemedlemmars namn, vem som hade rekommenderat dem, vilka länder de rest igenom för att ta sig till Irak och Syrien, och om de kunde tänka sig att bli självmordsbombare. Personerna på listan är medborgare i sammanlagt 51 länder, bland annat i Storbritannien, USA, Kanada, samt länder i norra Europa, Mellanöstern och Nordafrika, enligt tv-kanalen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons