Annons
Nyheter

Evakueringar och trafikproblem i Norge

Evakueringar, välta skolbussar och vindar långt över gränsen för orkanstyrka. Norge hukar när vädret visar sig från sin vresigaste sida.(TT)
Publicerad 10 januari 2019

Medan gränsen för orkan går vid vindstyrkor på 32,7 meter i sekunden registrerades byar på uppemot 45,2 meter per sekund i Hornsund på ögruppen Svalbard i Arktis på torsdagseftermiddagen, rapporterar Dagbladet.

I norra Norge ställdes flyg- och färjeavgångar in och på eftermiddagen blåste en buss med flera skolever av vägen vid Valnesfjorden, utan att någon skadades i händelsen. Även långtradare kastades av vägbanorna i den våldsamma vinden och väglaget och siktförhållandena rapporteras vara mycket besvärliga.

Annons

I Tromsø ligger omkring 150 båtar vid kajen, varav många sökt nödhamn för att undgå ovädret.

Orter isolerade

På många håll varnar myndigheterna också för risk för snöskred samtidigt som vissa orter tidvis har isolerats på grund av ofarbara vägar - bland andra Vardø, Mehamn ock Kjøllefjord, rapporterar etermediebolaget NRK.

Över 100 personer evakuerades i Longyearbyen på Svalbard på grund av storm och risk för snöskred. Dessutom stängdes skolan, fritidshemmet och förskolan liksom idrottshallen, kulturhuset, biblioteket och en ungdomsgård.

””

Bostäder utrymda

En varning för mycket starka vindar på torsdag eftermiddag och kväll var utfärdad för ögruppen.

På torsdagsmorgonen hade 29 bostäder utrymts och bland andra 80 studenter var flyttade. Flera av de mest riskutsatta bostäderna ligger under fjället Sukkertoppen.

I december 2015 omkom två personer i ett stort snöskred från Sukkertoppen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons