Annons
Nyheter

EU: Vägen är stängd

Vägen är stängd - så lyder EU:s barska besked till flyktingar och migranter i norra Grekland. Dagens toppmöte i Bryssel kommer att domineras av hur Grekland - och inte minst Turkiet - ska kunna ta hand om dem som inte längre får ta sig vidare.(TT)
Publicerad 7 mars 2016

I ett förslag till toppmötesuttalande som läckt ut på förhand ger EU:s stats- och regeringschefer en tydlig signal om hur man ser på flyktingkrisens stora vandringsrutt genom västra Balkan upp till resten av EU.

"Det okontrollerade flödet av migranter längs västra Balkan-rutten håller på att avslutas. Den här rutten är nu stängd", heter det bland annat i utkastet som läckt ut till allehanda medier på förhand.

Annons

I texten utlovas samtidigt att "EU kommer att bistå Grekland i denna svåra situation och göra sitt yttersta för att hjälpa till att ta hand om den situation som uppstått på grund av den här utvecklingen. Det här är ett gemensamt ansvar för EU".

"Dela bördor"

Mycket av dagens möte kommer att handla om hur Grekland kan assisteras.

””

Tsipras betonar starkt behovet av att få fart på den omfördelning av asylsökande som EU-länderna enades om redan i höstas, men som sedan dess gått oerhört trögt. Grekland är öppet kritiskt mot de länder som inte gjort tillräckligt.

””

Möter Turkiet

Dagens toppmöte inleds med en lunchträff med Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu, där man framför allt ska diskutera vad som hänt och inte hänt med den gemensamma handlingsplan som man enades om vid ett toppmöte i slutet av november. Då lovade EU tre miljarder euro i stöd till Turkiets hantering av syriska flyktingar, mot att Turkiet ökar ansträngningarna för att få ned antalet okontrollerade resenärer över Egeiska havet.

””

Mark Rutte, premiärminister i EU:s ordförandeland, Nederländerna, uttrycker försiktig optimism om framsteg.

””

Tar emot direkt?

Tyskland och Nederländerna har länge tryckt på för att ta emot syriska flyktingar direkt från Turkiet, som ett sätt att få stopp på det okontrollerade inflödet. För att nå dit krävs dock en rejäl minskning av antalet som tar sig in i EU på egen hand.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons