Annons
Nyheter

EU får ny gränsbevakning

I dag sjösätts Europeiska gräns- och kustbevakningsmyndigheten (EBCG). Den bygger vidare på Frontex och ska i samarbete med medlemsländerna övervaka EU:s yttre gränser. Enligt dess chef Fabrice Leggeri blir EBCG "starkare och bättre utrustad att ta sig an utmaningar på migrations- och säkerhetsområdet".(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

I dag sjösätts Europeiska gräns- och kustbevakningsmyndigheten (EBCG). Den bygger vidare på Frontex och ska i samarbete med medlemsländerna övervaka EU:s yttre gränser.

Enligt dess chef Fabrice Leggeri blir EBCG "starkare och bättre utrustad att ta sig an utmaningar på migrations- och säkerhetsområdet". Personalen fördubblas och 1 500 reservister från 19 medlemsländer ska snabbt kunna sättas in vid en plötslig tillströmning av migranter.

Annons

En förhoppning är också att en stärkt yttre gräns ska få Schengenområdet att återigen fungera som det var tänkt, och att enskilda medlemsländers tillfälliga gränskontroller kan avbrytas.

EBCG är ett sällsynt exempel på enighet inom EU på migrationsområdet. Kommissionen hoppas att gränsmyndigheten ska bidra till att minska klyftan mellan västliga och östliga medlemsstater i synen på EU:s flyktingpolitik.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons