Annons
Nyheter

Eritreas president besöker Etiopien

Eritreas president Isaias Afwerki reser till Etiopien på lördag, uppger regeringen i Asmara. Besöket väntas pågå i tre dagar och bland annat inkludera en ambassadöppning i Addis Abeba på söndagen.(TT)
Publicerad 13 juli 2018

Relationen mellan de två ärkefienderna Eritrea och Etiopien har förbättrats avsevärt den senaste tiden, och i måndags undertecknades ett fredsavtal i samband med att den etiopiske premiärministern Abiy Ahmed besökte Eritreas huvudstad Asmara. Avtalet innebär bland annat att grannländerna ska öppna ambassader i varandras huvudstäder, öppna tidigare stängda gränsövergångar och återuppta flygtrafiken.

Konflikten mellan Eritrea och Etiopien går långt tillbaka i tiden. I kriget 1998-2000 dödades omkring 100 000 människor i strider om var gränsen mellan länderna skulle gå. De två nationerna har dock "förnyat sin historiska allians" och går nu "framåt sida vid sida för ömsesidig framgång och stabilitet", enligt ett Twitterinlägg från Eritreas informationsminister Yemane Meskel, som citerar Afwerki.

Annons

Etiopiens nytillträdde premiärminister Abiy Ahmed, som tidigare arbetat som underrättelsetjänsteman, ses av många som en viktig faktor till islossningen mellan Addis Abeba och Asmara.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons