Annons
Nyheter

Jemens rebeller på plats i Sverige för samtal

Jemens Huthirebeller har landat i Sverige tillsammans med FN-medlaren Martin Griffiths, bekräftar utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter. Delegationen från Jemens regering väntas "inom kort", enligt Wallström.(TT)
Publicerad 4 december 2018

Margot Wallström bekräftar därmed för första gången officiellt att samtalen om konflikten i Jemen väntas starta inom kort.

"Förhoppningsvis kommer konsultationer att äga rum snart, som ett viktigt steg mot att få slut på konflikten", skriver utrikesministern på Twitter.

Annons

Nyhetsbyrån AFP erfar att en delegation från Jemens regering anländer under onsdagen, under ledning av Jemens utrikesminister.

Patric Nilsson, presschef på svenska utrikesdepartementet, säger till TT att fler detaljer kommer under onsdagen.

Landade på Arlanda

Det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert säger att USA välkomnar beskedet om fredssamtalen i Sverige som ett "nödvändigt och avgörande första steg" och manar parterna att avbryta alla fientligheter.

Planet med de Iranstödda Huthirebellerna och FN:s särskilde Jemensändebud Martin Griffiths landade på Arlanda vid 22-tiden, rapporterar Expressen.

Även ett svenskt sändebud till Jemen samt Kuwaits Jemenambassadör ska ha rest tillsammans med rebellernas delegation. De färdas i ett kuwaitiskt plan, enligt Kuwaits biträdande utrikesminister. Landet har medlat i konflikten och Margot Wallström besökte Kuwait under måndagen för att förbereda fredssamtalen.

Rebellernas krav har varit att deras säkerhet ska garanteras om de lämnar Jemen.

Evakuering bevis

Det är fortfarande inte bekräftat exakt var och när förhandlingarna i Sverige börjar. Men Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm har pekats ut som en möjlig mötesplats där samtalen troligen inleds någon av de närmaste dagarna.

Samtalen i Sverige innebär en verklig chans att få i gång en fredsprocess, anser Anwar Gargash, utrikesminister i Förenade arabemiraten, som är en del av den saudiskledda militärallians som strider på den jemenitiska regeringssidan.

Annons

I en kommentar på Twitter lyfter Gargash fram evakueringen i måndags av 50 skadade Huthirebeller från huvudstaden Sanaa till Oman som ett bevis på att regeringssidan menar allvar med fredssamtalen.

"Vi tror att Sverige(-samtalen) innebär en avgörande möjlighet att med framgång engagera sig i en politisk lösning för Jemen", skriver han.

Förflyttning av skadade har varit ett huvudkrav från rebellerna för att delta vid samtalen. De har också krävt garantier för sin säkerhet om de lämnar Jemen, ett villkor som de inte ansåg uppfyllt inför det förra försöket till förhandlingar i Genève, dit rebellerna inte dök upp.

Jemens saudiskstödda regering och Huthirebellerna kommer att utbyta hundratals fångar inför de planerade fredssamtalen i Sverige, meddelar en regeringstjänsteman. Det handlar om mellan 1 500 och 2 000 soldater från regeringssidan och 1 000-1 500 rebeller, enligt källan.

FN: Krisen förvärras

FN:s humanitära chef Mark Lowcock säger att han diskuterat finansiell hjälp för flera miljarder dollar till Jemen med Saudiarabien, Förenade arabemiraten och USA i helgen. FN gör en bedömning att Jemen kommer att behöva 4 miljarder dollar utifrån för att klara sin budget och undvika en valutakrasch.

””

FN varnar för att den humanitära krisen i landet, som redan är den värsta i världen, kommer att förvärras 2019. Tolv miljoner människor befaras då vara i behov av hjälp med mat varje månad, enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA).

TT

Annons
Annons
Annons
Annons