Annons
Nyheter

Egypten lät palestinska pilgrimer passera

Omkring 800 palestinier har lämnat Gazaremsan för att via Egypten påbörja en pilgrimsfärd till Mecka i Saudiarabien. Det är första gången sedan 2014 som de egyptiska myndigheterna har godkänt visum för en sådan resa.(TT)
Publicerad 3 mars 2019

Omkring 800 palestinier har lämnat Gazaremsan för att via Egypten påbörja en pilgrimsfärd till Mecka i Saudiarabien. Det är första gången sedan 2014 som de egyptiska myndigheterna har godkänt visum för en sådan resa.

Pilgrimerna möttes i gryningen av bussar på den egyptiska sidan för vidare befordran till Kairos flygplats, enligt en palestinsk ämbetsman. 15 palestinier tilläts inte passera gränsen. Orsaken är inte känd.

Annons

Gränsövergången vid Rafah är den enda från Gazaremsan som inte kontrolleras av Israel. Den har till stor del varit stängd under senare år, men återöppnades för ungefär tio månader sedan.

Den aktuella pilgrimsresan handlar om en umra, den så kallade lilla vallfärden som muslimer kan utföra när som helst under året. Den stora vallfärden, hajj, sker i slutet av det islamiska året och är en av islams fem grundpelare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons