Annons
Nyheter

Rasrisk stoppar räddningsarbete

Risken för skred har lett till att räddningsarbetet stoppats efter vulkanutbrottet i Guatemala i helgen. 100 människor har bekräftats döda. Chansen att hitta någon vid liv anses liten. Sergio Cabañas, chef för landets katastrofmyndighet, har tidigare sagt att 192 personer saknas.(TT)
Publicerad 7 juni 2018

Chansen att hitta någon vid liv anses liten. Sergio Cabañas, chef för landets katastrofmyndighet, har tidigare sagt att 192 personer saknas.

Vid det kraftiga utbrottet spreds aska över ett stort område. Människor överrumplades av snabbrörliga laviner av gaser, aska och sten.

Annons

Nya explosioner från Volcán de Fuego, "Eldvulkanen", i onsdags gav upphov till ett 4 700 meter högt askmoln, och landets vulkaninstitut varnar för att fler heta flöden kan vara på gång. Skyfall kan skapa lerlaviner av vulkaniskt material, men arbetet kommer att återupptas när förhållandena medger det.

Över 12 000 människor har evakuerats från sina hem. Området är täckt av ett tjockt lager aska. Räddningsarbetarna använder röd färg i dammet för att markera vilka hus som har sökts genom.

Amerikansk militär meddelar att sex barn som skadats i utbrottet har tagits till delstaten Texas för att få vård. I övrigt har Guatemala inte bett andra länder om hjälp med räddningsarbetet, vilket president Jimmy Morales fått kritik för. USA, Mexiko och flera andra länder har erbjudit hjälp.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons