Annons
Nyheter

Dödsoffer vid vulkanutbrott på Sumatra

Minst 14 personer, inklusive fyra skolbarn, dödades när vulkanen Sinabung på Sumatra i Indonesien fick ett kraftigt utbrott på lördagen. Landets räddningstjänst befarar att dödssiffran kan stiga.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2014
Foto: 

Offren dog när de begravdes i det enorma askmoln som vällde ut ur vulkanen.

– Vi misstänker att det finns fler offer men vi kan inte nå dessa eftersom de kan befinna sig under askmolnen, sade Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för den indonesiska räddningstjänsten.

Annons

Och att döma av de fruktansvärda bilder på människor helt täckta av aska som efter vulkanutbrottet florerade på internet finns det anledning att tro att han har rätt och antalet döda kommer att öka.

Sinabung är en av nära 130 aktiva vulkaner i Indonesien. Vulkanen har haft upprepade utbrott sedan september, och omkring 30 000 har sedan dess lämnat sina hem.

Men enligt nyhetsbyrån AFP återvände en del av dessa – cirka 13 000 – så sent som i fredags sedan räddningsmyndigheter krympt evakueringszonen.

Fram till 2010 hade Sinabung varit "sovande" i över 400 år, men mullrade till liv igen i augusti det året.

Indonesiens dödligaste vulkanutbrott på senare år inträffade också 2010, när mer än 350 människor omkom i samband med att vulkanen Merapi på Java fick ett utbrott.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons