Annons
Nyheter

DF tydlig segrare i danskt EU-val

Från rejält övertag till förödande nederlag - för danska regeringen. Statsministern får sig en knäck när väljarna sade nej till ökat rättssamarbete i EU. Dansk Folkeparti-ledaren är återigen valets stora segerherre i grannlandet. Den förutspådda valrysaren uteblev ganska fort.(TT)
Publicerad 4 december 2015

Den förutspådda valrysaren uteblev ganska fort. Redan drygt en timme efter att vallokalerna stängde stod det klart att danska väljare återigen sagt nej till mer samarbete i Europeiska unionen. Färdiga resultatet visade på 53,1 - 46,9 till nej-sidans fördel.

"Kong Tulle" kallades DF-ledaren Kristian Thuelsen Dahl bland många efter storsegern i folketingsvalet. Ännu en gång möttes han av klappsalvor och jubel när han steg in bland de rödvit-rutiga dukarna i "Snapstinget" i Christiansborg.

””
Annons

Mer EU-skepsis

Med flera andra partier i ryggen lyckades han övertyga danskarna om att ett nej är det bästa för Danmark. Folkomröstningen handlade om huruvida ett av landets fyra förbehåll - en slags suveränitet inom EU-samarbeten - skulle ersättas med ett utökat EU-samarbete på 22 utvalda straff- och civilrättsliga områden. Till exempel inom ramen för polisorganet Europol.

””
””

Nu väntar diskussioner med alla partier i folketinget om hur nejet ska tacklas. Statsministern ska också inleda förhandlingar i Bryssel om hur Danmark ska kunna stanna kvar i Europol. Nej-partier har nämligen inget problem med att behålla just det russinet i EU-kakan.

Förhandling om Europol

Men att ingå ett särskilt avtal om enbart Europol är inte det lättaste, konstaterar flera EU-experter i Danmark.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill inte ge något rakt svar på om Danmark kan vara med i exempelvis Europol-samarbetet efter landets nej i folkomröstningen.

””

Danska regeringen har vaknat till en rejäl politisk baksmälla. Förtroendet för statsministern har återigen fått sig en törn. Han bär en stor del av ansvaret för att överenskommelsen med Socialdemokraterna och flera andra partier inte lyckades mobilisera fler ja-röster - och att ett klart övertag vände till nederlag på bara knappt ett halvår.

””

Så många som 111 av folketingets 179 medlemmar rekommenderade nämligen danskarna att rösta ja. Men stödet fanns inte hos folket.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons