Annons
Nyheter

Detta innebär det brittiska valresultatet

Efter bakslaget för Tories i det brittiska nyvalet har ett svårt läge uppstått i parlamentet. Detta gäller när inget parti har egen majoritet. Vad är ett "hung parliament"? I Sverige är vi vana vid komplicerade parlamentariska lägen och minoritets- eller koalitionsregeringar.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

Vad är ett "hung parliament"?

I Sverige är vi vana vid komplicerade parlamentariska lägen och minoritets- eller koalitionsregeringar. Men i Storbritannien är det tvärtom regel att det största partiet vinner egen majoritet.

Annons

Den ovanliga situation som uppstått efter nyvalet där inget parti fått mer än hälften av platserna i parlamentet kallas för "hung parliament".

Vad händer nu?

Theresa May stannar på premiärministerposten tills det är avgjort hur den nya regeringsbildningen kommer att se ut.

Eftersom Tories fortfarande är största parti får Theresa May första chansen att försöka sätta ihop en regering.

För att lyckas med det måste Tories antingen bilda koalition med ett eller flera andra partier för att nå majoritet, eller gå fram som minoritetsregering. I det senare fallet måste partiet förlita sig på stöd från andra partier för att få igenom sitt regeringsprogram, det så kallade "Queen's Speech", vilket är planerat att läggas fram den 19 juni.

Hos vem väntas May söka stöd?

Theresa May uppges ha nått en överenskommelse om att bilda koalitionsregering med det nordirländska Demokratiska unionistpartiet (DUP). Enligt de senaste siffrorna har de båda partierna 318 respektive 10 parlamentsplatser, vilket precis räcker för att nå en fungerande majoritet.

Partierna ligger nära varandra på många politikområden, men skiljer sig åt i synen på detaljerna kring Storbritanniens EU-uträde. DUP är i en bra förhandlingsposition och Tories har troligen fått kompromissa för att vinna dess stöd.

Finns det någon möjlighet för Labour att bilda regering?

Om Theresa May och Tories mot förmodan misslyckas med att bilda regering kan drottningen ge uppdraget till oppositionsledaren Jeremy Corbyn.

Annons

Han och andra företrädare för socialdemokratiska Labour har gjort klart att de vill regera. Möjliga koalitionspartners skulle kunna vara det Skotska nationalistpartiet (SNP) och Liberaldemokraterna. Men Corbyn har tidigare sagt att han inte vill se en sådan regeringsbildning. Dessutom räcker inte dessa partiers mandat för att nå majoritet.

Därför är det troligt att Labour i så fall försöker bilda en minoritetsregering.

Vad händer om inget parti lyckas bilda en fungerande regering?

I tidigare fall med minoritetsregeringar har premiärministern valt att utlysa nyval vid tidigast möjliga tillfälle för att försöka få majoritet.

Oppositionen kan också tvinga fram ett nyval genom att hota med en förtroendeomröstning.

Källa: BBC

TT

Annons
Annons
Annons
Annons