Annons
Nyheter

Det här behöver du veta om brittiska valet

Storbritannien går till val sedan premiärminister Theresa May i våras överraskande utlyst nyval, trots att landet röstade så sent som i maj 2015. Här följer en kort sammanfattning av situationen. Samtliga 650 parlamentsledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Samtliga 650 parlamentsledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet. Eftersom inga utjämningsmandat finns kan ett parti få stor majoritet i parlamentet, även om det bara vinner med knapp marginal i valkretsarna.

I valet 2015 tog exempelvis Konservativa partiet (Tories) hem 330 platser med totalt cirka 37 procent av rösterna. Labour fick i sin tur 232 mandat med drygt 30 procent av rösterna.

Annons

Tories och Labour har varit de två största partierna sedan 1922 och innehaft premiärministerposten sedan 1935. Båda har bytt partiledare efter valet 2015.

Theresa May

Theresa May är Storbritanniens premiärminister sedan juli förra året, då David Cameron valde att avgå sedan britterna röstat för att lämna EU. May var inrikesminister 2010-2016 och har varit parlamentsledamot sedan 1997. Hon är född 1956, är gift med förre studiekamraten Philip och har inga barn.

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn är Labours ledare sedan september 2015. Han valdes i en medlemsomröstning med nästan 60 procent av rösterna, trots att han ansågs chanslös eftersom han länge tillhört partiets vänsterflygel. Corbyn har varit parlamentsledamot sedan 1983. Han är född 1949, är gift med affärskvinnan Laura och har tre söner från ett tidigare äktenskap.

Brexit ligger fast

Oavsett vem som vinner folkets förtroende kommer brexit att genomföras. Valet handlar till stor del om vilken plan britterna anser vara bäst.

Några punkter ur Tories "hårda" Brexitplan, där Storbritannien ska

lämna EU:s inre marknad och i stället försöka få till stånd ett frihandelsavtal.

inte vara bundet av EU-lagstiftning och EU-domstolens utlåtanden.

Annons

sluta handelsavtal med andra länder runtom i världen.

ta bort den fria rörligheten för EU-medborgare. Målet är att få ner den totala netto-immigrationen till under 100 000 personer. Hur migrationen från resten av EU ska hanteras och regleras har de konservativa ännu inte redovisat.

lämna EU:s tullunion och få till stånd nya tullöverenskommelser.

Några punkter ur Labours "mjukare" plan för EU-utträde:

Labour trycker på att brexit-överenskommelsen måste skydda arbetares rättigheter, konsumenträttigheter och miljöskydd.

Partiet vill ha tillgång till EU:s inre marknad utan att betala avgifter, samtidigt som Labour säger att man accepterar att britterna inte kan ha oförändrad tillgång till marknaden.

Garanterad rätt för de EU-medborgare som bor och arbetar i Storbritannien att stanna i landet "från dag ett".

Inget tak för hur många människor som får immigrera till Storbritannien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons