Annons
Nyheter

Desperata räddningsinsatser i Japan

Räddningsarbetarna för en kamp mot klockan för att rädda fler strandsatta efter skyfallen i centrala och västra Japan. 100 människor har bekräftats omkomna som en följd av de stora vattenmängderna.(TT)
Publicerad 9 juli 2018

Skyfallen i området har minskat något i intensitet men har orsakat översvämningar och jordskred som har lett till att runt 1 500 människor är strandsatta.

Landets myndigheter meddelar på måndagen att 100 människor bekräftats döda.

Annons

Räddningsarbetare och soldater kämpar i lera och vatten för att rädda liv. Landets premiärminister Shinzo Abe sade under söndagen att insatserna är en kamp mot klockan för de utsatta.

I samhällen i landets centrala och västra delar har invånare tvingats ta sig upp på sina tak medan översvämningarna pågår nedanför. En del av de drabbade har tagit till Twitter för att be om hjälp i desperata meddelanden.

Över 50 000 räddningsarbetare, poliser och militärer har engagerats i katastrofen, där hela byar har drabbats av översvämningarna och där vattnet når upp till överkanten av trafikljusen.

Dödssiffran har stigit de senaste dagarna och räddningsinsatserna måste göras med båt eller helikopter. Över två miljoner människor har uppmanats att lämna sina hem men evakueringen är inte obligatorisk.

Den regnrelaterade katastrof i landet som tidigare haft högst dödsiffra var i Hiroshima 2014, då 74 människor rapporterades döda efter jordskred som orsakats av kraftiga skyfall.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons