Annons
Nyheter

Demokrater kräver skärpta vapenlagar

Efter masskjutningen i Las Vegas vill flera demokrater se skärpningar av landets vapenlagar. Men deras vädjan väntas inte få någon respons i kongressen som domineras av Republikanerna.(TT)
Publicerad 3 oktober 2017

Innan masskjutningen i Las Vegas drev ledande republikaner i representanthuset ett förslag om mindre strikta krav gällande ljuddämpare, och att personer med tillstånd att bära dolda vapen ska få ta med sig sina vapen till andra delstater.

Republikanerna, som har majoritet i både representanthuset och senaten, och har en allierad i president Donald Trump, har sett ljust på möjligheten att få igenom lagändringarna. Efter masskjutningen är det oklart när, eller om, en omröstning i frågan kommer att genomföras.

Annons

Vapen i fel händer

””
””

Även den demokratiske senatorn Chris Murphy, en förespråkare för hårdare vapenkontroller, sade att "det är dags för kongressen att sluta sitta på arslet och i stället göra någonting".

Trump är tyst

Men ingen åtgärd är att vänta, sedan andra masskjutningar i Colorado, Connecticut och Florida - och till och med attacker mot politiker - misslyckats att förena kongressen och få till några lagändringar kring vapen.

Ett lagförslag om bakgrundskontroller gick inte genom i senaten för fyra år sedan, och sedan dess har Republikanerna pekat på bestämmelser rörande psykisk ohälsa när kongressens agerande efter skjutningar ifrågasatts.

USA:s president Donald Trump ville inte svara på frågor om skärpta vapenlagar när han fördömde masskjutningen i Las Vegas. Han sade att det var en "handling av ren ondska".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons