Annons
Nyheter

De marscherar för gratis skola

De sjunger, bär plakat med texter om gratis skolgång och säger sig vara beredda att dö för rätten till utbildning. I Sydafrika rasar jättelika studentprotester, utlösta av hotet om höjda studieavgifter. Morgonrusningen utanför parlamentet i Kapstaden är över och solen gassar.(TT)
Publicerad 5 december 2015

Morgonrusningen utanför parlamentet i Kapstaden är över och solen gassar. Framför den kritvita byggnadens höga staket står poliser på rad och torkar svetten ur pannan. De är klädda i svarta vadderande arm- och benskydd, en del bär vapen.

Plötsligt hörs ljudet av hundratals trampande fötter och röster som sjunger protestsånger från apartheidtiden. Poliserna gör sig redo och lyfter kravallsköldarna. De som marscherar är demonstranter från rörelsen Fees Must Fall (ungefär "Avgifterna måste sänkas"), studentprotesten som rasat i landet sedan i oktober.

””
Annons

"Som apartheid"

Det är knappt två månader sedan landets universitet meddelade att studieavgifterna skulle höjas med omkring 10 procent. För många sydafrikaner innebär det att de måste sluta läsa eftersom det blir för dyrt. Den aviserade avgiftshöjningen har väckt frågor om rasism. Två decennier efter apartheidregimens fall är inkomstklyftorna mellan svarta och vita fortfarande enorma. Nu kräver studenterna gratis utbildning, en rättighet de menar att de blev lovade när landet blev en demokrati 1994.

””

Studentprotesterna har spridit sig över hela landet och engagerat personer av olika etnisk tillhörighet. Universiteten i Kapstaden, Johannesburg och Grahamstown har stundtals tvingats stänga på grund av studenternas missnöje. Många elever har gripits och flera demonstranter säger till TT att polisen använt övervåld mot svarta studenter.

””

Ska utredas

Palesa Mcophela och Masixole Mlandu har framfört sina krav på gratis utbildning till regeringen och säger att de blivit lovade att få träffa president Jacob Zuma och utbildningsminister Blade Nzimande. Den aktuella dagen samlas hundratals studenter utanför parlamentet på Plein Street i Kapstaden. Masixole Mlandu lyfter megafonen och kampsångerna upphör.

””

Men varken presidenten eller utbildningsministern dyker upp. Istället kommer Thulas Nxesi, ställföreträdande utbildningsminister, ut för att tala med studenterna. Han står bakom dubbla rader av kravallpoliser.

””

Dansar vidare

Studenterna vägrar lyssna. Istället river de ner avspärrningarna och tvingar tillbaka Nxesi, in bakom parlamentets järngrind. Studenterna vänder om och börjar dansa den sydafrikanska krigsdansen toyi-toyi med höga knän och armarna över huvudet, ned för gatan. De kommer att komma tillbaka.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons