Annons
Nyheter

Datum satt för katalansk omröstning

Ledaren för Katalonien, Carles Puigdemont, meddelar att en folkomröstning om självständighet kommer att hållas den 1 oktober. Han säger i ett tal i Barcelona att frågan som väljarna kommer att ta ställning till är: "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik? "(TT)
Publicerad 9 juni 2017

Ledaren för Katalonien, Carles Puigdemont, meddelar att en folkomröstning om självständighet kommer att hållas den 1 oktober.

Han säger i ett tal i Barcelona att frågan som väljarna kommer att ta ställning till är: "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?"

Annons

Katalonien har länge försökt att få Madrid att gå med på en självständighetsomröstning, liknande den i Skottland 2014. Även om katalaner är splittrade i själva frågan om självständighet, med 48,5 procent för och 44,3 procent emot i den regionala regeringens senaste opinionsundersökning, så vill nära tre fjärdedelar ha en omröstning.

Beskedet väntas förvärra spänningarna med Madrid, som hävdar att en folkomröstning går emot konstitutionen och hotar landets enighet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons