Annons
Nyheter

Putin markerade mot Nato i Finland

Ryssland skulle "respektera" ett finskt Natomedlemskap, sade Vladimir Putin när han besökte Finlands president Sauli Niinistö på fredagen. Men det skulle också resultera i truppförflyttningar mot den finska gränsen, antydde den ryske presidenten.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

Putin markerade att finska trupper kommer att förlora sin neutralitet vid ett Natomedlemskap och varnade för att försvarsalliansen då "på ett ögonblick kommer att befinna sig vid gränsen mot Ryssland."

””

Putins kommentar är märklig såtillvida att exempelvis militärbasen i Alakurtti endast är 60 kilometer från gränsen till Finland, skriver nyhetsbyrån FNB.

Annons

Diskuterade Östersjön

Vid mötet mellan Putin och Niinistö i den finska presidentens sommarresidens i Gullranda i Nådendal, diskuterades bland annat konflikten i Ukraina och situationen i Östersjöområdet. Enligt Niinistö bör länderna komma överens om att alltid använda transpondrar under flygningarna i området. Putin godkände förslaget och sade att Ryssland ska diskutera frågan med Nato, skriver FNB.

Senast de två presidenterna möttes var i Moskva i mars. Putin var i Finland senast för tre år sedan, innan Ukraina-krisen bröt ut. Fredagens besök beskrivs som ett informellt möte.

Svensk M-kritik

Vid ett säkerhetspolitiskt forum på Gullranda i juni ifrågasatte tidigare försvarsministern Karin Enström Niinistös förestående möte med Putin.

””

Niinistö försvarade då mötet med att Finland behöver föra en dialog med Ryssland med tanke på att de delar en lång landsgräns.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons