Annons
Nyheter

Dådet en hämnd för flyganfall mot IS

Mannen som misstänks för bombdådet i en tunnelbanestation i rusningstid i New York utförde dådet för att hämnas amerikanska luftangrepp mot IS, säger han själv i förhör.(TT)
Publicerad 12 december 2017

Inga uppgifter har kommit fram om att den misstänkte ska ha varit känd hos polis eller säkerhetstjänster i USA för att ha haft någon koppling till militanta organisationer eller terrorism. Han finns inte tidigare i brottsregistret men har tittat på IS-propaganda på nätet, uppger personer med insyn i utredningen för Reuters.

27-åringen ska ha inspirerats av terrorattacker under juletid i Europa och valde ut platsen baserat på de julaffischer som satts upp på väggarna i tunnelbanan, enligt amerikanska medier.

Annons

Gärningsmannen var den enda som skadades allvarligt i attacken, medan tre andra personer fick lindrigare skador. En av de skadade är polis.

"Amatörnivå"

Själva bomben som användes i attacken var på "amatörnivå", säger New York-guvernören Andrew Cuomo vid en presskonferens efter dådet. Enligt honom detonerade bomben inte ordentligt, vilket kan ha begränsat skadorna.

””

USA:s president Donald Trump sade efter attacken att den visar att det behövs strängare immigrationslagar, och att de nuvarande reglerna, "tillåter alldeles för många farliga, bristfälligt granskade människor att komma till vårt land".

"Försöket till massmordsattack i New York - den andra terrorattacken i New York de senaste två månaderna - visar än en gång på det akuta behovet av att kongressen genomför lagreformer för att skydda det amerikanska folket", säger han i ett uttalande.

Attacken inträffade bara sex veckor efter terrordådet på en cykelbana på sydvästra Manhattan. Då dödades åtta människor.

Nära Times Square

Det misslyckade terrorförsöket på måndagen utfördes i tunnelbanestationen vid bussterminalen vid Port Authority, inte långt ifrån Times Square.

Bilder från övervakningskameror visar hur resenärer springer åt alla håll när bomben exploderar, och gärningsmannens kropp ligger kvar på marken när röken har skingrats.

Han skadades på händer och överkropp.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons