Annons
Nyheter

Dåd stänger ebolakliniker i Kongo

Efter flera attacker mot vårdinrättningar i det våldshärjade Nordkivu i Kongo-Kinshasa stoppar Läkare utan gränser (MSF) sina insatser mot ebola.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Efter flera attacker mot vårdinrättningar i det våldshärjade Nordkivu i Kongo-Kinshasa stoppar Läkare utan gränser (MSF) sina insatser mot ebola.

"Det är otroligt ledsamt att vi är tvungna att avbryta våra ebolainsatser i området", säger Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på MSF, i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt Världshälsoorganisationen WHO hade smittan i landet fram till den 26 februari resulterat i 879 ebolafall (814 bekräftade och 65 troliga). Av dessa har 257 överlevt sjukdomen, medan 553 har dött, vilket innebär en dödlighet på 63 procent.

Ebola orsakas av ett virus som smittar via kroppsvätskor och tillhör en grupp sjukdomar som brukar kallas blödarfebrar. Detta eftersom viruset minskar blodets koagulationsförmåga och kan resultera i blödningar i huden och slemhinnorna. Hög feber, svaghet, huvudvärk och muskelvärk är andra symtom.

Mellan åren 2014 och 2016 ägde den hittills värsta ebolaepidemin rum, i Västafrika. Fler än 28 000 personer smittades, av vilka drygt 11 000 dog.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons