Annons
Nyheter

Cameron öppnar för flyktingbarn

Storbritannien kommer att släppa in ett begränsat antal ensamkommande barn som flytt kriget i Syrien. Det meddelade premiärminister David Cameron i en parlamentsdebatt i onsdags kväll. Regeringens förändrade linje i frågan om barn som ensamma är på flykt är en seger för 83-årige Alf Dubs.(TT)
Publicerad 5 maj 2016

Storbritannien kommer att släppa in ett begränsat antal ensamkommande barn som flytt kriget i Syrien. Det meddelade premiärminister David Cameron i en parlamentsdebatt i onsdags kväll.

Regeringens förändrade linje i frågan om barn som ensamma är på flykt är en seger för 83-årige Alf Dubs. Han är ledamot i överhuset och har argumenterat för att Storbritannien ska vara mer medkännande i dagens flyktingkris. Dubs själv föddes i Tjeckoslovakien och flydde undan nazisterna som barn 1939.

Annons

Cameron sade att syriska flyktingbarn som hade registrerat sig i Grekland, Italien eller Frankrike före den 20 mars, då flyktingavtalet mellan EU och Turkiet skrevs under, ska kunna komma ifråga.

Det är oklart hur många barn som får komma till Storbritannien, regeringen säger att man ska undersöka hur många de lokala myndigheterna kan ta hand om.

Omkring 35 000 ensamkommande barn kom till Sverige förra året. Det är ungefär en tredjedel av de ensamkommande barn som sökte asyl i Europa 2015.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons