Annons
Nyheter

Cameron får kritik för strejkförslag

Storbritanniens konservativa regering, med premiärminister David Cameron i spetsen, vill driva igenom en lag som kritiker anser inskränker strejkrätten. Regeringen hävdar däremot att förslaget balanserar företagens, fackets och de arbetandes rättigheter.(TT)
Publicerad 15 juli 2015

Storbritanniens konservativa regering, med premiärminister David Cameron i spetsen, vill driva igenom en lag som kritiker anser inskränker strejkrätten.

Regeringen hävdar däremot att förslaget balanserar företagens, fackets och de arbetandes rättigheter. Den vänsterinriktade tidningen The Guardian skriver dock om "det största tillslaget mot fackliga rättigheter på 30 år".

Annons

Förslaget innebär bland annat att minst hälften av medlemmarna i en fackförening måste ha deltagit i en medlemsomröstning om en strejk ska kunna utlysas. Inom branscher som exempelvis hälsovård, utbildning, brandförsvar, transport och energi måste en strejk också ha fått stöd av 40 procent av samtliga röstberättigande.

I dag krävs enkel majoritet bland dem som röstar för att en strejk ska kunna sättas i gång, vilket kritiker hävdar i praktiken innebär att de kan startas med stöd av endast en liten minoritet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons