Annons
Nyheter

EU fördömer stening i Brunei

Sultanen och envåldshärskaren Hassanal Bolkiah säger i ett tal att han vill att islams lära ska få en starkare ställning i Brunei. Samtidigt införs straffskärpningar baserade på sharia. En grym och omänsklig lag, anser EU.(TT)
Publicerad 3 april 2019

Förändringarna bygger på en strikt tolkning av islamisk lag och innebär bland annat att den som döms för sex mellan män eller för otrohet kan straffas med döden genom stening.

Även våldtäkt och rån kommer att kunna ge dödsstraff i den sydostasiatiska staten framöver, och tjuvar kan få händer och fötter avhuggna.

””
Annons

Wallström bestört

Hassanal Bolkiah, som styrt sedan 1967, nämner inte straffskärpningarna uttryckligen, men talespersoner från regeringen bekräftar att dessa trätt i kraft på onsdagen.

EU fördömer i ett uttalande de nya lagarna. En del av straffen "utgör tortyr, grym, omänsklig och förnedrande behandling" och bryter mot FN:s konvention mot tortyr, påpekar unionen.

Utrikesminister Margot Wallström är bestört.

””

"Väldigt deprimerad"

Brunei blir först i regionen med att införa sharialagar på nationell nivå. Det lilla landet på Borneos nordvästkust har fått skarp kritik bland annat från FN och tunga människorättsorganisationer för planerna.

Om dödsstraff genom stening kommer att tillämpas i praktiken är oklart. Hängning kan redan utdömas, men har inte använts på många år.

En 33-årig bruneisk homosexuell man, som vill vara anonym, kallar de nya lagarna "orättvisa och grymma".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons