Annons
Nyheter

Brittisk giftutredning växer - boende varnas

Utredningen av händelsen då två invånare i brittiska Amesbury utsattes för nervgiftet Novitjok - där en 44-årig kvinna senare avled - har utökats till Swindon. Invånare i Amesbury och Salisbury varnas samtidigt för att plocka upp okända föremål.(TT)
Publicerad 10 juli 2018

En bil har tagits i beslag i staden Swindon som ligger drygt fem mil norr om Amesbury, rapporterar brittiska medier. Polisen bekräftar att beslaget har gjorts i samband med den pågående utredningen av förgiftningen i Amesbury. Poliser i skyddsdräkt och gasmask plastade in bilen innan den bogserades i väg.

Enligt BBC tillhör den vita Audin sannolikt en sjukvårdare som tog hand om den 44-åriga kvinnan när hon blev sjuk. Sjukvårdaren ska ha fått kroppsvätskor från kvinnan på sig, men det finns inga uppgifter om att han ska ha skadats.

Annons

Manar till lugn

Polisen i Wiltshire manar invånarna till lugn och säger att bilen blivit omhändertagen på ett säkert sätt.

I och med det utökas utredningen till en tredje stad, utöver Salisbury där ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal förgiftades i mars. Utredarnas högsta prioritet är att hitta ett föremål som misstänks ha innehållit Novitjok, och som kvinnan och mannen i Amesbury kan ha kommit i kontakt med.

Vid medvetande

Den 45-årige mannen, som tidigare var livshotande skadad, var på tisdagskvällen vid medvetande, meddelar sjukhuset enligt Reuters. Hans tillstånd är kritiskt men stabilt.

Boende i Amesbury och Salisbury uppmanas av Englands ledande medicinska rådgivare Sally Davies att vara försiktiga.

””

Storbritannien - som inte har presenterat bevis för sina påståenden - anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningarna i Salisbury och Amesbury. Ryssland nekar till inblandning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons