Annons
Nyheter

Ingen lösning i sikte för brexit

EU ser ingen lösning för att bryta dödläget kring Storbritanniens utträde. Det ser besvärligt ut i samtalen kring brexit, enligt EU:s brexitförhandlare Michel Barnier.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Storbritanniens justitiekansler Geoffrey Cox och brexitministern Stephen Barclay är i Bryssel för att träffa EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Samtalen inleddes under tisdagen.

Barnier ser för tillfället inte någon öppning, och har informerat kommissionärerna om att läget är besvärligt.

””
Annons

"En känslig fas"

Från brittisk sida söks framför allt någon form av juridiskt bindande formulering som kan lindra oron kring utträdelseavtalets omdiskuterade så kallade nödlösning om Nordirland. En sådan formulering skulle kunna blidka tillräckligt många kritiker på hemmaplan för att parlamentet ska kunna rösta för Mays avtal och landet därmed slippa en avtalslös brexit.

Under tisdagens diskussioner låg fokus på nödlösningen, enligt Schinas, som tillägger att samtal kring detaljer kommer att fortsätta i veckan.

Efter tisdagens överläggningar sade justitiekanslern Geoffrey Cox till Sky News att parterna har framfört starka åsikter, och att förhandlingarna fortsätter.

””

"Parlamentet tydligt"

Premiärminister Theresa May meddelar via en talesperson att samtalen varit svåra och att parterna fört fram sina ståndpunkter med högt i tak.

””

Tiden håller på att rinna ut för premiärminister Theresa May. Senast den 12 mars ska det brittiska parlamentets underhus hålla en ny omröstning om utträdelseavtalet med EU. Om det avtalet inte godkänns ska man senast den 13 mars rösta om att lämna EU utan avtal den 29 mars.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons