Annons
Nyheter

Brexit-finansiär utfrågad om ryska kontakter

Den brittiske affärsmannen Arron Banks, storfinansiär bakom en ledande kampanjorganisation för ett brittiskt EU-utträde, tonar ned sina ryska kopplingar i en utfrågning i ett utskott i det brittiska parlamentet.(TT)
Publicerad 12 juni 2018

Arron Banks, som grundade och finansierade Leave EU-kampanjen inför brexitomröstningen 2016, hävdar att de möten han haft med ryska företrädare ägde rum innan den brittiska relationen till Moskva försämrades efter nervgiftattacken mot en avhoppad rysk spion och hans dotter tidigare i år.

Banks sade under utfrågningen även att han öppet redovisat samtliga kontakter med Ryssland för USA:s ambassad i London.

Annons

Han säger sig ha träffat den ryska Londonambassadören Alexander Jakovenko tre gånger och då bland annat lämnat ett telefonnummer till Donald Trumps stab inför att Trump tillträdde som USA:s president.

Utskottsutfrågningen av Arron Banks följer på att tidningen Sunday Times rapporterat att han haft fler möten och djupare kontakter med ambassadör Jakovenko än vad Banks tidigare gett sken av. Bland annat avslöjade tidningen att den ryske ambassadören erbjöd Banks att investera i en komplex rysk guldgruvesatsning.

Erbjudandet var lockande, men nobbades, enligt Banks.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons