Annons
Nyheter

Bremainarna höjer sina röster

52 procent av de deltagande britterna röstade för att lämna EU. 48 procent skakar fortfarande på huvudet. Nu hoppas "bremainarna" i stället att deras motröster ska skapa en stark rörelse till mitten i nästa veckas förtida parlamentsval.(TT)
Publicerad 3 juni 2017

Efter bakslag 2014, förtvivlan 2015 och elände 2016 är det plötsligt mungiporna upp igen hos Liberaldemokratiska partiet i Storbritannien.

I församlingshemmet vid grekisk-ortodoxa kyrkan i Cambridge är optimismen stor.

Annons

"Här vinner Liberaldemokraterna" skriks det ut på kaxiga valskyltar i ilsket orange à la vägarbete.

””

Politisk studentstad

"Libdems" har länge varit Storbritanniens mest EU-vänliga parti. På senare år har det inte direkt varit någon fördel, när EU-skepsisen blivit allt starkare bland såväl väljarna som övriga partier och nästan hela den brittiska tidningsfloran.

De tre senaste årens val - till EU-parlamentet, det brittiska parlamentet och så själva folkomröstningen om EU - har varit tunga att bära.

Men nu är en vändning på gång. Och Cambridge, där en stor majoritet av väljarna i fjol röstade för att vara kvar i EU, ska bli ett av de ställen som visar vägen.

””

"Spektakulärt dumt"

Tanken är att det ska leda till att Julian Huppert återfår det mandat i parlamentets underhus som han förlorade för två år sedan.

””

Även om Huppert nu hoppas på comeback hade han faktiskt hellre sett att valet kommit senare - då det enligt hans åsikt kommer att stå klart hur fel det var att rösta för ett EU-utträde.

””

Optimism - trots allt

För Liberaldemokraterna dominerar brexit-frågan totalt i valrörelsen.

””
Annons

I Cambridge, med sin höga utbildningsnivå, sina internationella kontakter och många teknik- och forskningsföretag, är det många som tycker likadant. Samtidigt är staden inte särskilt representativ för resten av Storbritannien.

I bästa fall lär Liberaldemokraterna kunna hoppas på att kanske nå upp i ett 30-tal parlamentsplatser totalt.

Emma Bates väljer ändå att vara optimist inför framtiden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons