Annons
Nyheter

Breivik ska hindras bygga nätverk

Den norska statens advokatkontor i civila mål anser det helt avgörande att Anders Behring Breivik står under sträng övervakning för att hindra att han etablerar ett högerextremt terrornätverk. Rättegången om massmördarens förhållanden i fängelset i Skien där han avtjänar sitt straff inleds den 15 mars.(TT)
Publicerad 2 mars 2016

Den norska statens advokatkontor i civila mål anser det helt avgörande att Anders Behring Breivik står under sträng övervakning för att hindra att han etablerar ett högerextremt terrornätverk.

Rättegången om massmördarens förhållanden i fängelset i Skien där han avtjänar sitt straff inleds den 15 mars.

Annons

Breivik har anmält staten för att han anser att förhållandena strider mot mänskliga rättigheter.

I sitt slutinlägg till tingsrätten i Oslo avvisar juristen Marius Emberland vid advokatkontoret kategoriskt att Breiviks situation i fängelset skulle stå i strid med mänskliga rättigheter och hävdar att den är gott och väl inom de ramar som människorättsdomstolen tillåter.

Emberland medger att den stränga kontroll som Breivik är underställd - bland annat genomläsning av in- och utgående brev - är ett ingrepp i hans privatliv. Men en uppbyggnad av ett nätverk skulle "skada vitala samhällsintressen", resonerar han.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons