Annons
Nyheter

Bråk om Sydkinesiska sjön avgjort

Kina har inga historiska rättigheter till Sydkinesiska sjön och har brutit mot Filippinernas suveräna rättigheter. Det slår den internationella skiljedomstolen i Haag fast.(TT)
Publicerad 12 juli 2016

"Kina har brutit mot Filippinernas suveräna rättigheter i dess exklusiva ekonomiska zon genom att störa filippinskt fiske och oljeprospektering, genom att bygga konstgjorda öar och misslyckas med att förhindra kinesiska fiskare från att fiska i området", saed Haag-baserade internationella skiljedomstolen i ett uttalande.

Enligt domstolen har Kina inte någon ekonomisk rätt till området som sträcker sig drygt 320 kilometer runt reven. Landet har enligt domslutet orsakat permanenta skador på korallrev och ekosystem.

Annons

Beslutet riskerar att öka spänningarna i regionen ytterligare. Kina "accepterar inte och erkänner inte Haag-tribunalens domslut", säger landets utrikesminister. Filippinerna välkomnar avgörandet.

Sydkinesiska sjön har rika fiskevatten och sannolikt enorma olje- och gastillgångar. Den omges av ett tiotal länder och territoriella tvister har förekommit i århundraden. I dagsläget gör Kina anspråk på i princip hela Sydkinesiska sjön.

Även Vietnam och Taiwan gör anspråk på ögrupperna Spratly och Paracel, medan Filippinerna, Malaysia och Brunei gör anspråk på vissa av Spratlyöarna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons